Foto: TT/SVT

Hotade med könsstympning – kan få fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Pappan i den utvisningshotade familjen hotade att könsstympa sina två döttrar. Under tisdagen ställdes han inför rätta.

Det är kammaråklagare Lena-Marie Bergström som beslutat att väcka åtal mot mannen. Pappan i familjen ska inför mamman ha sagt att döttrarna skulle könsstympas om utvisningsbeslutet mot familjen verkställdes och då slog mamman larm.

– Jag har lovat mig själv att aldrig utsätta mina barn för detta. Jag har själv förlorat min lillasyster på samma sätt, berättade mamman i tingsrätten i dag.

Pappan står misstänkt för stämpling till brott, då han enligt åtalet har planerat för att det ska ske och börjat förbereda en resa för att genomföra könsstympningen utomlands.

– Men han ville inte göra det. Det är hans pappa som vill och han är rädd för att bli dödad om det inte genomförs, sa mannen visa sin advokat.

Åklagaren yrkade på fängelse

Familjen bor i dag i en kommun i Blekinge. Den känsliga utredningen är omgärdad av omfattande sekretess.

– Han har börjat se om han kan få hjälp med pengar och liknande för att ordna resan, har åklagare Lena-Marie Bergström tidigare berättat för SVT Nyheter Blekinge.

Under rättegången i dag vände sig Bergström direkt till den åtalade pappan och frågade om han inte kände oro för att utsätta döttrarna för könsstympning.

– Det är någonting jag vuxit upp med. Det är vår tro, att det hjälper kvinnor att kontrollera sin sexualdrift, svarade pappan.

Under slutpläderingen yrkade Lena-Marie Bergström på sex månaders fängelse för mannen. Domen faller nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.