Landstingets tvist med Läkarleasing AB kan leda till stängda vårdcentraler. Foto: Scanpix

Vårdcentraler kan tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av Landstinget Blekinges primärvårdsläkare går i pension i år.
Samtidigt kan avtalet som förser länet med hyrläkare brytas – och vårdcentraler stå utan läkare till sommaren.

Primärvården i Blekinge som driver tretton vårdcentraler är helt beroende av hyrläkare. De inhyrda läkarna stod för drygt 30 procent av alla arbetade läkartimmar förra året. Och i år går ovanligt många av landstingets egna primärvårdsläkare i pension då en femtedel av dem slutar.

– Under sensommaren har vi riktigt stora bemanningsproblem på några av våra vårdcentraler, säger Anders Rehnholm, primärvårdschef.

De stora pensionsavgångarna sammanfaller med en konflikt mellan landstinget och bemanningsföretaget som förser länet med hyrläkare. Avtalet som löper sen ett år tillbaka säger att landstinget bara får köpa läkare från företaget. Men sjukvården i Blekinge har hyrt in personal från andra bolag när man inte fått besked från företaget om någon personal kommer.

– Då sprider det sig en osäkerhet bland cheferna, klarar de det här eller inte, säger Anders Rehnholm.

Bolaget har en annan förklaring, kräver landstinget på 1,7 miljoner kronor och har lämnat över ärendet till Kronofogden.

– Det har varit svårt att samarbeta. Man får några riktlinjer från verksamheten och andra från ledningen. Det är som att jobba med två olika som jobbar åt olika håll, säger Thomas Göthlin, vd Läkarleasing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer