Utrymmet där valparna hölls inne i bostadshuset med väsentlig mängd avföring på golvet samt intorkad avföring på hundarna. Foto: Polisens förundersökning

Hundarnas päls var täckt i avföring – ägaren döms för djurplågeri

Publicerad

Efter en anonym anmälan kom Länsstyrelsen till mannens bostad i Blekinge. Där upptäcktes tolv hundar som uppenbart utsatts för vanvård.

Nio valpar var kraftigt nedsmutsade med urin och avföring i pälsen och hade dessutom frätsår på tassarna.

Vanvården har bestått i att mannen underlåtit att ge sina hundar tillräckligt med tillsyn. Hundarna har inte rastats och utrymmena där de vistats har inte heller rengjorts – miljön beskrivs som kraftigt nedsmutsad och illaluktande.

När Länsstyrelsen fått in en anonym anmälan om vanvård av djuren kom myndigheten på ett kontrollbesök till mannens bostad. Besöket resulterade i ett omedelbart omhändertagande av hundarna.

Det är i synnerhet valparna som vistats i den värst smutsiga miljön. På golvet i rummet där de vistats fanns avföring och urin i sådan mängd att det skyddande papper som lagts över golvet helt lösts upp och bildat klumpar. Hundarna har också haft intorkad avföring och urin som suttit fast i pälsen och även små frätstår på tassarna.

Förnekar gärningen – hade hundvakt

Mannen själv har förnekat gärningen och menat att han varit ute på resa och haft hundvakt under tiden.

Blekinge tingsrätt dömer honom för djurplågeri och gör bedömningen att han i egenskap av djurägare varit ensamt ansvarig för hundarna och konstaterar att de utsatts för otillbörligt lidande.

Enligt tingsrätten har gärningen visserligen varit allvarlig, men man gör också bedömningen att det hela pågått under en begränsad tid. Därför stannar påföljden vid dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.