1800-talshuset mellan järnvägsstationen och Fredriksbergsskolan i Ronneby ska rivas trots protester. Foto: SVT

Hus från 1800-talet kan jämnas med marken – trots protester

Uppdaterad
Publicerad

Kravet från Blekinge museum är att huset från 1800-talet ska bevaras. Och även den politiska oppositionen vill ha kvar byggnaden.

Men styret i Ronneby har bestämt sig. Det är rivning som gäller – trots protesterna.

Det gamla huset från 1800-talet ligger mellan järnvägsstationen och Fredriksbergsskolan i centrala Ronneby. Huset fick stå kvar när de omkringliggande kvarteren med äldre byggnader revs på 1960-talet.

Men när den nuvarande fastighetsägaren vill riva huset för att bygga nytt finns det inte längre något som håller grävskoporna borta. Som Sydöstran tidigare rapporterat har miljö- och byggnadenämnden beslutat att byggnaden får rivas.

Kritiserad rivning

Beslutet har skapat debatt. Blekinge museum krävde att huset ska bevaras. ”Det är en värdefull årsring i stadens historia”, som museet uttrycker sig.

Även oppositionen är kritisk.

– Det är bara synd att de inte lyssnat mer på museet, säger Christer Svantesson (S), som är ledamot i miljö- och byggnadsnämnden.

Fick majoritet

Alliansen fick med stöd av Sverigedemokraterna majoritet för beslutet att tillåta rivning. I omröstningen i nämnden den 24 mars hade de tillsammans åtta röster. Socialdemokraterna och Vänsterpariet, som röstade mot, hade tillsammans fem röster.

– Det finns de som vill bevara allting som det har varit. Det finns många hus i Ronneby som är från motsvarande epok och bättre bevarade, säger Hillevi Andersson, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, om motiveringen till beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.