Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andrahandshyresgästen bytte lås och bodde kvar i lägenheten i sex månader utan att betala hyra. Hör ursprungliga hyresgästens juridiska ombud Anders Björngreen i klippet. Foto: Martina Holmberg/TT/SVT

Hyresgäst i Jämjö dömd att betala ockupants hyra – Högsta domstolen tar upp fallet

Publicerad

Högsta domstolen ska ta upp ett Jämjöfall där en kvinnlig hyresgäst dömts att betala ersättning till fastighetsbolaget efter att en andrahandshyresgäst vägrat att flytta när förstahandskontraktet sades upp –  i stället byttes låset ut och ingen hyra betalades under sex månader.

En kvinna i Jämjö hyrde ut sin hyreslägenhet i andra hand. När hennes kontrakt gick ut vägrade de som bodde i lägenheten att flytta. De bytte lås och bodde kvar i lägenheten i sex månader – utan att betala hyra. Något Hem&hyra var först med att berätta.

– Vi anser att det inte är hyresgästens ansvar efter kontraktet har gått ut att den andra ockuperar lägenheten, säger Anders Björngreen, kvinnans juridiska ombud.

Kvinnan dömdes av Blekinge tingsrätt att betala 120 000 kronor i rättegångskostnader samt 60 000 i hyra för de månader fastighetsbolaget inte kunde hyra ut lägenheten.

Nu ska Högsta domstolen ta upp fallet efter att domen överklagats.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med fastighetsbolaget, som inte vill uttala sig eftersom ärendet ännu inte avgjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.