Kateryna Widenfors fick en chock och trodde först att hon skulle drabbas av en hyreshöjning på 2.000 kronor i månaden. Foto: SVT

Hyresgäst skrämdes av värvare – med hot om chockhyra

Uppdaterad
Publicerad

Med hot om en förestående hyreshöjning på 2.000 kronor ville Hyresgästföreningens värvare få hyresgästen Kateryna Widenfors i Karlskrona att teckna medlemskap i föreningen. – Jag blev chockad, säger hon.

I porten en kväll förra veckan träffade Kateryna Widenfors en värvare från Hyresgästföreningen som delade ut reklam och ville rekrytera nya medlemmar.

– Jag är inte medlem och värvaren sa att hyresvärden vill höja min hyra med 2.000 kronor och orsaken skulle vara att det råder brist på lägenheter på Trossö, berättar Kateryna Widenfors.

Först blev Kateryna Widenfors chockad och började fundera på hur hon som ensamstående skulle klara en sådan hyrehöjning.

Tackade nej

– Men jag fick inget besked om det var en höjning per månad eller på ett år och då började det kännas lite konstigt.

Att årets hyreshöjningar i Karlskrona förhandlades fram i slutet av december och slutade på 0,95 procent var inget som värvaren nämnde.

Kateryna Widenfors valde att tacka nej till att bli medlem i Hyresgästföreningen.

– Värvarens besök kändes inte okej.

Inte acceptabelt

Och hyresgästen i Karlskrona är inte ensam om upplevelsen. På sociala medier finns vittnesmål om aggressiva värvare från Hyresgästföreningen – som hotar just med en chockhöjning av hyran för att förmå hyresgäster att gå med i föreningen.

– Skulle det stämma så är det ingenting som vi står bakom. Vi är en stor och seriös organisation och vi är angelägna om att folk inte går med för att de skräms. Skulle de beloppen ha nämnts låter det osannolikt, säger David Petersén, enhetschef medlemsutveckling hyresgästföreningen Sydost.

Medlemsvärvarna har delvis en provisionsbaserad lön där de får en viss summa per medlem som de värvar.

Är detta något som kan göra att de tar till en slags skrämselteknik för att locka fler medlemmar?

– Jag förstår vad du säger men vi mäter kvalitetskriterier på personerna kontinuerligt hela tiden och jag skulle aldrig acceptera att man gör på det viset, säger David Petesén.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med en av värvarna i Karlskrona som bekräftar att exemplet med kraftiga hyreshöjningar baserade på marknadshyror brukar användas i kontakt med boende. Övriga frågor hänvisar han till Hyresgästföreningen centralt.

– Vi som organisation försöker förmedla det hot som väntar om marknadshyror införs, säger Sara Anderberg på Hyresgästföreningens kommunikationsavdelning. Om det har uppfattats på ett annat sätt av hyresgästen så beklagar vi det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.