Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla nästa års hyreshöjning nu vilket Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Hyresvärdar i Karlskrona kallar till nya förhandlingar: ”Väldigt konstigt”

Publicerad

I Karlskrona väljer nu privata hyresvärdar att gå ut med krav på hyreshöjningar för 2025. Detta precis efter att 2024 års förhandlingar klubbats igenom.

– Oseriöst, säger Joel Ahonen på Hyresgästföreningen region Sydost.

Det var under våren som förhandlingarna om hyreshöjningen 2024 avslutades. Då stod parterna så pass långt ifrån varandra i förhandlingarna att man valde att vända sig till hyresnämndens skiljeman och hyreshöjningen landade då på 5,6 procent.

Efter den utdragna förhandlingen förväntade sig Hyresgästföreningen en lugn sommar. Men 28 privata hyresvärdar i Karlskrona har beslutat att börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot detta och menar på att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Enligt Joel Ahonen, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, är detta dessutom mycket ovanligt.

– Det är en sedvänja som finns på hyresmarknaden att man förhandlar tre månader innan det önskade justeringsdatum av hyran, säger han.

”Hyresgäster förtjänar bättre”

Fastighetsägarna håller inte med Hyresgästföreningens kritik. De menar på att utdragna förhandlingar varken gynnar hyresvärdar eller hyresgäster.

– Hyresgäster förtjänar bättre, de ska veta när de går in i nästa år vad deras hyra kommer bli. Det ökar vi möjligheten för, genom att påkalla tidigare, säger Ulf Åberg, förhandlare på Fastighetsägarna.

Enligt Joel Ahonen berodde de utdragna förhandlingarna på orealistiska yrkanden.

– Jag förstår inte hur det ska gå snabbare när man går in i förhandlingen med sådana yrkanden, säger han.

Hör mer om hyresförhandlingarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.