I dag invigde Charlotte Nordheim med kollegor utställningen ”Villa, vovve och vassa flintaspetsar” i Slottslängorna i Sölvesborg. Utställningen pågår till och med den 25 september. Foto: Towe Olsson/SVT

Utgrävningen i Ljungaviken: Här är fynden du inte får missa

Uppdaterad
Publicerad

Vad sägs som en kopia av en 8 000 år gammal världskänd hund, en replika av ett hus från stenåldern där besökarna får inreda efter eget tyckte och en chans att själv få testa på att gräva som en arkeolog?

Det är några av ingredienserna i utställningen ”Villa, vovve och vassa flintaspetsar” som invigdes i Sölvesborg i dag.

Inför bostadsbyggandet i Ljungaviken i Sölvesborg gjordes förra året en arkeologisk utgrävning. Som SVT Nyheter Blekinge tidigare har berättat fann arkeologerna fynd som var unika för Skandinavien. Här hittade de hyddor från stenåldern och en över 8 000 år gammal hund som blev världskänd.

Fynden har nu blivit en utställning i Slottslängorna i Sölvesborg. Några av fynden som visas är kopior då vissa av föremålen fortfarande håller på att undersökas.

– Detta är den största arkologiska utställningen någonsin i Sölvesborg, berättar Marcus Bernhardsson, kulturarvssamordnare på Sölvesborgs kommun.

I videoklippet ovan berättar projektledare Charlotte Nordheim vad du absolut inte få missa på utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.