Foto: SVT/Jerker Hagman

I Ljungaviken ligger en hund begraven – hittades efter 8 200 år

Uppdaterad
Publicerad

Under de omfattande arkeologiska utgrävningarna i Ljungaviken i Sölvesborg har det gjorts ett udda fynd. Mitt i stenåldersbosättningen låg en runt 8 200 år gammal hund begraven.

Den efter omständigheterna välbevarade hunden hade begravts tillsammans med vad som tros vara olika gravgåvor, mitt i området där 51 huskonstruktioner från stenåldern har hittats.

– Ett fynd som detta gör att man känner sig ännu närmare människorna som bodde här. En begravd hund visar på något sätt hur lika varandra vi är över årtusendena, med samma känslor av förlust och saknad, säger projektledaren Carl Persson på Blekinge museum.

Ola Magnell är animalosteolog, alltså expert på djurben, vid Statens historiska muséer. Han bedömer att hunden är runt 8 200 år gammal, från jägarstenåldern.

– Det är svårt att säga vad det är för typ av ras. Det finns ingen hundras i dag som riktigt går att jämföra med, men ungefär som en kraftigare jämthund, säger han.

Se mer från utgrävningarna, och hunden, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.