Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bibliotekarien Linnea Berg berättar om arbetsmiljöproblemen på Stadsbiblioteket i Karlskrona. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

I väntan på nytt kulturhus – stora arbetsmiljöproblem på Stadsbiblioteket i Karlskrona

Publicerad

Trängsel, dålig luft, brandrisk och återkommande besvikelser. Ända sedan planerna på ett nytt kulturhus 2006 har Stadsbiblioteket i Karlskrona väntat på en flytt till större lokaler. Under tiden har arbetsmiljöproblemen hopat sig.

– Vi jobbar på så gott vi kan men det är inte tillräckligt. Vi behöver nya lokaler, säger bibliotekarien Linnea Berg.

I 20 år har hon varit bibliotekarie i kommunen. Nästan lika länge har hon och kollegorna fått höra att de snart kan få nya rymligare lokaler. Men i väntan på ett nytt kulturhus har nödvändiga investeringar och renoveringar till stadsbiblioteket uteblivit.

Kort efter att Stadsbiblioteket i Karlskrona byggdes i slutet av 1950-talet, hade verksamheten redan vuxit ur lokalerna. Trängseln och omoderna arbetssätt gör att personalen får springa upp och ner i magasinen för att hämta böcker, vilket BLT tidigare rapporterat.

– Det är väldigt tungt, vi bär böcker upp och ner hela dagarna, säger bibliotekarien Linnea Berg.

”Stor frustration”

Nere i magasinen får personalen endast arbete i korta perioder och alltid i sällskap av någon kollega, på grund av den dåliga luften och bristerna i brandskyddet.

– V i lägger ner extremt mycket tid och resurser på fastighetsfrågor och får arbeta runt problemen, säger den tillförordnade bibliotekschefen Kristoffer Hilmersson, som menar att servicen blir lidande.

När det nya kulturhuset återigen skjuts på obestämd framtid är det svårt att hålla modet uppe, menar bibliotekarien Linnea Berg.

– Det blir en stor frustration, vi har väntat i 20 år men det händer ingenting.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.