Göran Kenttä är lektor i idrottspsykologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Foto: TT och Emma Shevtzoff

Idrottspsykologen: ”Han gör en god gärning”

Publicerad

Nu får förre Mjällbymålvakten Jesper Johanssons öppenhet om sin depression hyllningar från experthåll.

– Han gör en god gärning för andra i en liknande situation, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

Hård konkurrens och ständig rädsla för att inte räcka till är vardag i sportens värld. Det säger Göran Kenttä, som är lektor i idrottspsykologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Men det sällan något som det berättas om öppet.

– Psykisk ohälsa, depression och ångest har uppmärksammats bara de sista åren i elitidrottens värld. Det har funnits ett stigma och ett tabu kring de här frågorna, eftersom det här är en hypermaskulin värld där man ska vara tuff och osårbar. Det ses som ett svaghetstecken att prata om depression och ångest, säger Göran Kenttä.

Hård press

Just fotbollsspelare, konstaterar han, har en hård press på sina axlar.

– Fotbollen är den idrott som är mest medialt bevakad och man bedöms ständigt. Du kan bli petad från ett lag för att du haft en dålig prestation, säger Göran Kenttä.

Måvakter extra utsatta

Dessutom menar han att målvakter är extra utsatta.

– Målvakter bedöms extra hårt. Ett enda misstag kan bli en löpsedel. Det finns fall som visar just målvakters utsatthet. Den populära landslagsmålvakten Robert Enke i Tyskland hade en depression och tog sitt liv. Hockeymålvakten Tommy Salo har också varit öppen med sina svårigheter, säger Göran Kenttä.

”En god gärning”

Nu tycker han att Mjällbymålvkaten Jesper Johansson gör en viktig insats som berättar om orsaken till avhoppet.

– Det normaliserar psykisk ohälsa i elitidrottens värld och gör det lättare för andra att relatera till det här. Han gör en god gärning för andra som är i liknande situationer och kan känna igen sig, säger Göran Kenttä.

Flera förslag

Det finns nu flera åtgärder som han vill se för att lyfta pressen från idrottares axlar.

– Det är ett gemensamt ansvar i hela idrottsrörelsen att utbilda i tematiken och lyfta samtal kring psykisk ohälsa. Vi uppmuntrar folk att söka professionell hjälp när det behovet finns, säger Göran Kenttä.

Fler mottagningar med specialkunskap om de psykologiska förutsättningarna för elitidrottare, är en annan åtgärd han efterfrågar.

– Just i dag finns det mottagningar, som är exklusivt för elitidrottares psykiska ohälsa, bara i Stockholm och Malmö. Den specialiseringen önskar jag fanns i varje region i Sverige, säger Göran Kenttä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.