Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Haveliden i Hällevik gör Skogsstyrelsen en utredning om att delar av bokskogen avverkats illegalt. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skövlad bokskog i Hällevik utreds av Skogsstyrelsen – kan leda till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Ett kalhygge vid Haveliden i Hällevik utreds just nu av Skogsstyrelsen.

Frågan är om markägaren Hällevik Hills otillåtna avverkning av bokskogen kommer att leda till åtal eller inte.

På platsen har Sölvesborgs kommun sedan tidigare beslutat om en detaljplan som tillåter 40 bostäder och en skola.

Hällevik Hills ägde sedan tidigare delar av marken där bostäderna ska byggas och köpte även loss en bit mark från kommunen för att kunna förverkliga planerna.

Avverkad utan tillstånd

Men därefter blev det bekymmer.

Inför försäljningen sökte och fick kommunen tillstånd för att avverka bokskog på platsen. Men på marken, som sedan tidigare ägdes av företaget, är bokskogen avverkad utan något sådant tillstånd.

Till SVT säger en företrädare för Hällevik Hills att bolaget inte visste att tillstånd från Skogsstyrelsen var nödvändigt.

Brott mot skogsvårdslagen

Enligt Skogsstyrelsen krävs det tillstånd för att avverka exempelvis bokskog.

– När det gäller bokskog och annan ädellövskog är reglerna sådana att man ska ansöka i förväg om att få avverka, så vi håller på att göra en utredning i det området. Det kan bli så att vi gör en åtalsanmälan om vi misstänker att ett brott mot skogsvårdslagen har begåtts och det är ett brott med böter eller fängelse i straffskalan, säger Kerstin Hannrup Broad, som är distriktschef på Skogsstyrelsen.

Kerstin Hannrup Broad är distriktschef på Skogsstyrelsen i Blekinge. Foto: SVT

Ädellövskog får inte avverkas utan Skogsstyrelsens tillstånd. Avverkning utan tillstånd kan vara ett brott mot skogsvårdslagen, med böter eller fängelse i straffskalan.

En ansökan ska göras innan den planerade avverkningen. Skogsstyrelsen prövar ansökan och meddelar om det blir tillstånd eller avslag.

En ädellövskog är en skog som består av alm, ask, avenbog, bok, ek, fågelbär, lind eller lönn.

Källa: Skogsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.