Konstnären Bengt Saltös konst- och undervisningslokal har drabbats av inbrott och skadegörelse. Foto: SVT/Privat

Inbrottstjuv i målarrock förstörde konstlokal – åtalas i dag

Uppdaterad
Publicerad

Den drogade inbrottstjuven tog på sig konstelevernas målarkläder och förstörde sedan stora delar av inredningen.

Nu slår den konstnärlige ledaren Bengt Saltö igen lokalerna i Kungsmarken.

– Jag tappade lusten, säger han.

Det har nu drygt ett år sedan som inbrottstjuven, en man i 40-årsåldern, via ett fönster tog sig in i Bengt Saltös konstlokal i Kungsmarken.  Mannen, som åtalades i dag och som erkänt brottet, slog sönder teknisk utrustning för stora belopp, åt ost i köket, satte på sig en målarrock och lämnade sina egna kläder kvar – samt trampade sönder konstverk och dukar.

Händelsen drabbade Bengt Saltö och konsteleverna hårt.

– Jag blev och är fortfarande väldigt påverkad av detta. Jag tappade lusten, eftersom mycket av det vi byggt upp under åren tillsammans blev fördärvat. En del saker som försvann hade mest värde för oss, fotografier och annan dokumentation av det vi ägnat oss år, säger Bengt Salrö.

Kräver 75 000 kronor

Den siste mars slår han efter elva år igen lokalerna i Kungsmarken för gott.

– Det finns flera skäl till det, men inbrottet har definitivt haft betydelse för mitt beslut.

Att ärendet nu ska prövas i tingsrätten välkomnas av konstnären.

– Det känns skönt eftersom vi har känt en stor oro kring vad som ska hända, säger Bengt Saltö, som kräver 40-åringen på 75 000 kronor för sönderslagna skrivare, tv-apparater och annan teknisk utrustning.

Den åtalade mannen uppger i förhör att han vid tidpunkten var inne i ett svårt missbruk och att hans minnesbilder från tillfället är vaga. Men eftersom polisen, bland annat med hjälp av de kvarglömda kläderna, lyckats binda honom till konstlokalen har han erkänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.