Daniel Oskarsson är nervös inför den kommande domen, gällande Verkö hamnområde. Foto: Cecilia Ahle/SVT

Infekterad hamnstrid går mot sitt slut

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av debatter, protestlistor och förhandlingar är den slutgiltiga domen kring Verkös hamnområde snart här. Då beslutar Mark- och miljööverdomstolen om Karlskrona kommun får eller inte får fylla ut två skärgårdsvikar för att utöka industrin.

Det är Långa Lisa-viken och intilliggande Solviken på Verkö som Karlskrona kommun vill fylla igen. Vikarna ligger vid färjeterminalen och omgärdas just nu av murar med 550.000 kubikmeter sprängsten som väntar på att göra hav till land.

Men genom åren har kommunen mött motstånd. En av dem som har protesterat högljutt är Daniel Oskarsson som är uppvuxen på Verkö. Han är landskapsvårdare och representant för Naturskyddsföreningen.

– Jag har många fina minnen härifrån badvikarna, det är ett paradis här på sommaren. Nu när jag tittar ut och föreställer mig att det här är täckt av grus.... Det känns fruktansvärt, säger han.

Finns behov att större ytor

Verkö byalag har kämpat för området i många år och hundratals Verköbor har skrivit på protestlistor. Men kommunen har varit fast besluten att utöka industri- och hamnområdet med runt 100.000 kvadratmeter ända sedan 60-talet.

– Det här området på Verkö är Karlskrona mest potentiella utvecklingsområde. Företag som ABB, Roxtec och vårt gemensamma hamnbolag växer. Trafiken mellan Karlskrona och Gdynia i Polen ökar. Det finns helt enkelt behov av ytterligare ytor, säger Bengt Lingman, projektledare för Verköutvecklingen.

Dessutom vill kommunen bygga logistikcenter och järnväg och därmed ställa om från att frakta gods på lastbil till tåg. Det tycker Daniel Oskarsson och Naturskyddsföreningen i grunden är bra, men menar att priset för naturen, fiskar och rödlistaste djur i området är för högt.

– Kommunens plan inskränker på rekreationsmöjligheter, friluftsliv, båtfolk och fiske. Vi står också fast vid att det finns väldigt höga biologiska värde både i den marina miljön och i skogsmiljön, säger Daniel Oskarsson.

”Har analyserat i detalj”

Men kommunen håller inte med.

– Det område som vi kommer fylla igen besitter inte de höga naturvärde som våra kritiker hävdar. Våra kritiker har analyserat i detalj vad de finns för flora och fauna, säger Bengt Lingman, projektledare.

Hur kan ni ha så skilda uppfattningar?

– Det kan bara forskarna svara på, säger Bengt Lingman,

För ett år sedan fick kommunen rätt i Mark- och miljödomstolen, en dom som sen överklagades av Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen. Förra veckan avslutades förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen och om någon månad faller den slutgiltiga domen.

Då är åratal av strider slut.

– Jag är en optimist så jag hoppas att våra argument och våra nogranna undersökningar ska vinna gehör i domstolen, säger Bengt Lingman, projektledare för Verköutvecklingen.

– Jag är nervös inför domen. Det kan innebära heaven eller hell, det finns inget mellanting, säger Daniel Oskarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.