Nej till krav på nya krispengar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget politiskt krav om mer pengar till socialförvaltningen i Karlskrona – trots den akuta krisen. Förslaget från Björn Fries (V) att omedelbart begära minst 15 nya miljoner vann klent gehör i nämnden.

Socialarbetarna i Karlskrona är, efter mordet på den åttaåriga flickan Yara förra året, hårt pressade. Flera gånger de senaste veckorna har också verksamhetsledare och chefer inom förvaltningen slagit larm om en ohållbar situation där resurserna inte räcker för att följa vad lagen anger. I samband med höstens budgetfullmäktige anslog också den politiska majoriteten ett extra anslag på 25 miljoner kronor – en summa som ungefär motsvarar fjolårets underskott.

Och när nämnden i går samlades för att ta beslut om internbudget för 2015 väcktes krav på nya resursförstärkningar.

Vänsterpartiets Björn Fries uppmanade nämnden att omgående vända sig till kommunstyrelsen med begäran om minst 15 miljoner kronor ytterligare.

– Det sociala arbetet som sker är på allvar. Antingen följer vi lagen eller så gör vi det inte. Det finns inga genvägar. I det läget vi nu befinner oss handlar det om att prioritera och ombudgetera, säger Björn Fries, som fick Sverigedemokraternas ledamöter med sig.

Hur ska det finansieras?

– Det är ju det som jag tycker att vi nu måste titta på. I en total budget på fem miljarder måste det gå att få fram de pengarna, säger Björn Fries.

Moderaterna och Kristdemokraterna valde att inte alls delta i beslutet.

– Vi ser nuvarande situation som ohållbar. Vi tycker att det är allvarligt att nämnden exempelvis inte satsat på förebyggande insatser, säger ledamoten Sophia Ahlin (M).

Men något krav på extra pengar blir det inte – åtminstone inte nu.

– Björn Fries gjorde visserligen en korrekt analys av behoven, men jag tycker ändå att det är fel metod att redan nu begära mer pengar. Det finns en välfärdsreserv att fördela. Jag vill dessutom invänta det påbörjade arbetet med Karlskronakommissionen. Först efter budgetuppföljningen kan vi se om det är så att det krävs ytterligare resurser. Ett antal processer är igång, säger Ingrid Hermansson (C), ordförande i socialnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.