Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hällaryds tidigare kommunhus säljs för 3,2 miljoner – men kommer inte byta skepnad. Häng med till maktens tidigare boning i videoklippet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya planer för gammalt kommunhus – privatpersoner tar över

Publicerad

Det har varit tvära kast kring Hällaryds gamla kommunhus. Först skulle fastighetsägaren Karlshamnsbostäder riva det, men ändrade sig och ville bevara det för att bygga bostäder. Nu har kommunen ändrat sig igen och säljer byggnaden.

Tidigare var Hällaryd en egen kommun som styrdes från Hällaryds kommunhus. Men med tiden tilläts maktens boning att förfalla och en rivning närmade sig.

Fastighetsägaren Karlshamnsbostäder ändrade sig dock och bestämde sig för att bevara byggnaden, både av miljöskäl och för att Hällaryds gamla kommunhus är ett viktigt kulturhistoriskt landmärke. Planen var att bygga om huset till bostäder och komplettera med marklägenheter.

– Byggnaden har ett historiskt värde i Hällaryd  och det är viktigt att bevara det vi har genom att renovera. Vi tog därför fram skisser över hur vi tänkte oss bostäder där, säger Ola Persson (C), som är ordförande för Karlshamnsbostäder.

Säljer fastigheten

Men nu har Karlshamnsbostäder ändrat planerna igen och säljer fastigheten den 1 september för 3,2 miljoner kronor.

– Vi får ju prioritera bland våra investeringar, säger Ola Persson.

Ola Persson (C), ordförande för Karlshamnsbostäder, har nu tagit beslut om en försäljning av Hällaryds gamla kommunhus. Foto: SVT

”Många har en relation till huset”

Köpare är två personer i Hällaryd. De har bildat ett fastighetsbolag för att fullfölja de tidigare planerna på att bygga om Hällaryds kommunhus.

– Vi vill bevara det som det ser ut. Många i Hällaryd har en relation till det gamla kommunhuset. Vi var där med skolan ibland, till exempel hade vi julföreställningar där. Vi var också där med kyrkans barntimmar. Det är bra om folk kan börja nyttja lokalerna igen, säger Andreas Arvidsson, som köpt byggnaden tillsammans med Philip Wennerstrand.

Följ med till Hällaryds gamla kommunhus genom att se klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer