De första vattenproverna av vattenmiljön i det blivande vattenskyddsområdet i Karlsnäs är klara. Foto: Blekinge flygflottilj/Försvarsmakten / TT

Så påverkas vattenmiljön efter Jas-kraschen

Uppdaterad
Publicerad

De första vattenproverna visar inga föroreningar efter det kraschade Jasplanet. Planet kraschade i de yttre områdena av det blivande vattenskyddsområdet i Karlsnäs norr om Kallinge i tillrinningsområdet för de nya brunnarna i vattentäkten.

Hur kraschen kan ha påverkat miljön och vattentäkten har följts noga av det kommunala vatten- och avloppsbolaget Miljöteknik, skriver Sydöstran.

– Proverna visar inga spår av flygfotogen eller hydraulolja, säger Ida Schyberg processingenjör på Miljöteknik till tidningen.

Men säger samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över,

– Försvaret leder arbetet ihop med en restvärdesledare. Hur arbetet går där ansvarar vi inte för men det ser bra ut, det ser inte ut som något läckt ut i terrängen. Det rinner inte ner mot vattnet i dagsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jas-plan störtade utanför Ronneby

Mer i ämnet