Inom äldreomsorgen i Karlskrona är det i dag nära 60 procent av de tillsvidareanställda som arbetar deltid.
På Björkbackens äldreboende i Lyckeby jobbar Monica Samuelsson. Hon jobbar i dag heltid, men har precis som många andra jobbat deltid under flera års tid. Att fler nu ska ha möjlighet att kunna gå upp till heltid ser hon som mycket postivit.
– Man ska inte behöva känna att man inte har rätt till heltid bara för att man jobbar inom vården. Att jobba heltid är en trygghet både för en själv och för brukarna. De får se samma ansikten hela tiden, vilket ger trygghet, säger Monica Samuelsson.
Schemapussel
Karlskrona kommun har cirka 5 500 medarbetare varav 80 procent är kvinnor. Förra året var andelen heltidsarbetande i kommunen 69 procent. Det ville den politiska ledningen ändra på och en handlingsplan för hur heltid ska bli norm har nu tagit fram tillsammans med fackförbundet Kommunal.
Planen föreslår att Karlskrona kommun inför heltid till alla månadsavlönade medarbetare som har en tillsvidare- eller visstidsanställning.
– Man får kanske förändra sitt sätt att jobba enligt schema och får kanske jobba på flera olika arbetsplatser. Det handlar om att förändra bemanning, scheman och arbetsinnehåll, säger projektledaren Anneli Ekström på Karlskrona kommun.
Färre timanställda
Det ska enligt förslaget också finnas en möjlighet att gå ner i tid för de som önskar det. Förändringen ska göra det lättare att behålla personal och rekrytera ny. Nu minskas även kostaderna som deltidsarbetet fört med sig.
– Vi kommer inte behöva ha lika många timavlönade när vi har fler som jobbar heltid. Även övertiden och sjukfrånvaron tror vi att kommer minska, säger Anneli Ekström.
Om kommunfullmäktige beslutar att genomföra heltidssatsningen ska all personal omfattas till och med juni månad 2019.