Det finns en risk att coronaviruset sprider sig till fler minkfarmer, menar Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink. Foto: SVT/TT

Fler coronasmittade minkar i Blekinge – tio farmer drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har spridit sig till flera minkfarmer i Blekinge, meddelar Jordbruksverket. Nu införs nya restriktioner för uppfödare.

För snart två veckor sedan upptäcktes det första fallet av coronasmitta bland minkar i Sverige, på en minkfarm i Sölvesborg. Då konstaterades både smitta bland minkar och personal.

Nu har fler farmer i området drabbats, meddelar Jordbruksverket. Coronasmitta har konstaterats på ytterligare nio minkbesättningar i Sölvesborg.

– Att närliggande besättningar drabbas är inte överraskande, det visar erfarenheter från Nederländerna och Danmark. Vi vet också att risken för ytterligare fall i området är stor. Majoriteten av de minkar som hålls för pälsproduktion kommer att avlivas under november månad för att pälsas, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Pälsningen sker vanligtvis i november, och att 80 procent av minkarna avlivas nu kan vara positivt för att stoppa smittspridningen.

– Det innebär en stor reduktion av djur vilket gör att det blir färre djur som är mottagliga för smittan, säger Håkan Henrikson till SVT Nyheter Blekinge.

Restriktioner för farmer

Jordbruksverket betonar vikten av smittskyddsrutiner på minkfarmerna och att personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 ska undvika kontakt med djuren. Minkuppfödarna ska också vara extra uppmärksamma på om djuren blir sjuka och kontakta veterinär.

– Vi har belagt samtliga minkbesättningar i Sverige, även de som inte är smittade, med restriktioner idag, för att skydda ytterligare minkar från att smittas, säger Håkan Henrikson.

Danska minkar avlivas

Under onsdagen kom beskedet att alla minkar i Danmark ska avlivas efter att coronasmitta har upptäckts på danska minkfarmer. Anledningen är att en muterad version av viruset har påträffats bland de danska minkarna vilket man befarar ska hota ett vaccin.

Enligt Håkan Henrikson har det muterade viruset inte påträffats i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.