Foto: SVT

Alliansens vallöfte spricker – ingen närakut i Karlshamn 2019

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens vallöfte om att öppna en närakut i Karlshamn i år ser ut att spricka. I dag skulle hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut i frågan. Men ärendet återremiterades.

– Det var ett för slarvigt underlag, säger Markus Alexandersson (S).

I dag skulle hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut i frågan om det ska bli en närakut i Karlshamn. Men ärendet återremiterades med röstsiffrorna 9-6 efter att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstat emot förslaget.

– Det är mycket som måste redas ut innan beslut tas. Det är ett för slarvigt underlag, säger Markus Alexandersson, andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Närakuten i Karlshamn

– Till exempel så har det inte gjorts en ordentlig risk- och konsekvensanalys. Utan den skulle göras efter beslutet var klubbat och det kan vi inte gå med på, säger han.

”Ett stort svek”

Återremissen innebär att en öppning av en närakut inte kommer att kunna ske under 2019.

– Jag är väldigt besviken, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är ett stort svek mot alla som bor i västra Blekinge.

Hon beräknar att chanserna till en öppning av närakuten inte kommer att kunna ske under 2019 som Moderaterna och Alliansen hade som vallöfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet