Foto: SVT

Ingmar hittar vägen snabbast – i udda bilsport

Uppdaterad
Publicerad

Ingmar Evaldsson är Blekinges enda bilorienterare och han har dessutom tagit hem tre medaljer i de Nordeuropeisk mästarskapen i sporten.

När Ingmar Evaldsson från Olofström var nio år började han att orientera i skogen och när han var 19 år utvecklades hans intresse till bilorientering. Nu, nästan 40 år senare, har han blivit Nordeuropeisk mästare i sporten.

– Jag är lite blygsam när det gäller det här, men det är väl lång och trogen tjänst som har gjort sitt, säger Ingmar Evaldsson.

Bilorientering går ut på att ta sig från punkt A till punkt B på en utsatt tid och kartorna som de tävlande orienterar sig med får de först precis innan starten. Dessutom ska kartorna vara gamla och gärna inte stämma överens med hur vägarna ser ut idag.

Ingar Evaldsson håller koll på vägarna. Foto: SVT

– Ju sämre kartorna är desto svårare blir det. Då blir det också roligare, säger Ingmar Evaldsson.

Tre medaljer

Trots sin långa erfarenhet var den första tävlingen som Ingmar Evaldsson utförde för bara några år sedan och han hade då inga stora förväntningar.

– Tävlingen var i Finland och jag körde på som vanligt. När jag kom fram tittade alla svenskar på mig och sa ”vad har du hittat på, du leder ju” och jag trodde inte det var sant. Där slutade det med en fjärdeplats totalt men ett guld i nybörjarklassen, säger han.

Nu har han, tillsammans med den Halländska föraren Jonas Hjelm, tagit hem tre medaljer i de Nordeuropeiska mästerskapen varav det senaste blev ett guld i Danmark. Men det Ingmar Evaldsson är mest stolt över är medaljen som han tog hem 2013.

– Efter sex tävlingar runt om i Norden blev den min. Jag säkrade guldet samma dag som jag fyllde år så då blev jag lite dubbelglad över det hela, säger han.

Blekingebon kommer fortsätta med sporten så länge han kan.

– Jag gillar bilar och jag gillar orientering. Det är en perfekt kombination!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer