Foto: TT

Här är bristyrkena i Blekinge – arbetslösheten minskar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos inför nästa år visar att de största chanserna till arbete finns inom den privata tjänstesektorn och restaurangbranschen. Även arbeten inom industrin och byggbransch väntas ha en stark efterfrågan på arbetskraft.

Enligt prognosen ökar sysselsättningen i länet med 800 personer under 2018 och med 400 personer under 2019. Arbetslösheten kommer att minska med 310 personer fram till sista kvartalet 2019.

– Det fortsatta behovet av arbetskraft inom många bristyrken gör att vi hoppas hitta fler jobböppningar även för de som står längre från arbetsmarknaden. Här kan till exempel rekryteringsutbildningar eller anställningsstöd vara bra verktyg beroende på individen, Säger Karin Blomdahl, sektionschef Arbetsförmedlingen Blekinge.

Tre viktiga utmaningar på länets arbetsmarknad inför nästa år är, matchning till arbete och utbildning, utrikesföddas etablering på arbetsmarknaden och att motverka långtidsarbetslösheten, enligt arbetsförmedlingen.

Totalt kommer det att finnas 6720 personer inskrivna som arbetslösa i Blekinge i slutet av 2019, enligt prognosen. Blekinge har fortsatt bland den högsta andelen arbetslösa i Sverige, 9,2 procent.

Brist på arbetskraft finns inom dessa yrkesområden

  • Läraryrken
  • Yrken inom omvårdnad, hälso- och sjukvård.
  • Yrken inom socialt arbete,
  • Yrken inom bygg och anläggning,
  • Yrken inom teknik och it,
  • Kvalificerade yrken inom industrin

källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.