Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen badplats längs hela östkusten har badvakter på stränderna. I klippet hör du Hagen Ernst och andra turisters åsikter. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Blekinges badplatser obevakade – ingen vakt på hela östkusten

Publicerad

Inte en enda badplats i Blekinge är bevakad av badvakt. Och så sent som för förra veckan inträffade en dödsolycka vid en kommunal strand i Olofström.

– Badplatserna borde bevakas under högsäsong, säger badgästen Benny Jonasson.

Under 2021 omkom 97 personer i drunkningsolyckor i Sverige. Trots det är det få badplatser i landet som har bevakning i form av badvakter.

Inte en enda finns på hela östkusten.

– På publika badplatser såhär så känns det lite otryggt att det inte finns några badvakter, säger Hagen Ernst som turistar i Olofström den här sommaren.

Livbojar och tillsyn

Och i just Olofström inträffade det en drunkningsolycka där en äldre man omkom i sjön Halen så sent som förra helgen.

– Det är väldigt tragiskt när det händer drunkningsolyckor, men just det här med badvakter är ingenting som vi har haft uppe i kommunen. Vi har inte prioriterat det, utan det som vi har jobbat med är att vi ser till att det finns livbojar på de kommunala badplatserna och gör regelbundna tillsyner av badplatserna, säger AnnKristin Rådberg, teknisk chef på Olofströms kommun.

I klippet: Hör mer om vad badgästerna tycker om obevakade badplatser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer