Före detta ubåtsofficeraren Hans-Peter Ehrlow och Zakaria Mirzai som är nyanländ har båda bidragit till vernissagen. Foto: Cecila Ahle/SVT

Måleri förde samman officerare och nyanlända

Publicerad

”Med bilden till språket” heter en ny, tillfällig utställning på Marinmuseum i Karlskrona. Den har skapats av före detta ubåtsofficerare och unga nyanlända i ett lite annorlunda integrationsprojekt.

Det är lätt att förstå utifrån bilderna vad de ibland kan ha gemensamt, de före detta ubåtsofficerarna och de nyanlända, unga svenskarna. Havet som de alla har korsat, under eller över vattenytan, och en del av livet som har spenderats på resande fot är målat upprepade gånger på de olika tavlorna.

– En av tavlorna jag har målat är en solnedgång över Pakistan. Den såg jag fem kvällar i rad från ett berg när jag började min flykt till Sverige, säger 17-åriga Zakaria Mirzai som kom till Sverige för snart två år sedan.

– Jag har ritat med blyerts när jag åkte med ubåt från England. Det var en riktigt skakig resa, säger Hans-Peter Ehrlow, före detta ubåtsofficier.

TV: Se hela inslaget om utställningen här

Det var Karlskrona kommun som ville skapa en ny, lite annorlunda mötesplats på Marinmuseum. Bilder och måleri blev en nyckel mellan de unga och före detta ubåtsofficerare från Ubåtsklubben Hajen, som är en vänförening till museet, när de har träffats en gång i veckan under våren.

Någon att hälsa på på stan

17-åriga Zakaria kom ensam från Afghanistan. Båda hans föräldrar är döda och han flydde för sitt liv undan kriget. Han har varit med i projeketet hela våren.

– Jag har kommit hit för att jag vill lära mig bättre svenska och bli målare. Det är skönt att måla, då tänker man inte på något annat, säger Zakaria.

Hans-Peter bestämde sig för att vara med för att stödja integrationen. Det har varit mycket som har gjort intryck på honom, speciellt ödena han tidigare bara har hört om på TV eller läst om i tidningarna.

– Man har hört dem berätta och sett vad de har ritat om deras flykt över hav och land. Allt har blivit väldigt verkligt nu.

Vad händer nu då, när projektet är slut?

– Man har ju fått ytterligare någon att hälsa på på stan, sen kanske jag får ta med dem till golfbanan, säger Hans-Peter Erhlow och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer