Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mikael Stålberg om den osunda tystnadskultur han upplevt inom Sjöräddningssällskapet. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Interna bråk stängde sjöräddningen i Hörvik – tre frivilliga har tvingats lämna

Publicerad

Sedan i maj ligger Sjöräddningsstationen i Hörvik nere.

Beslutet fattades efter en längre tids bråk mellan den lokala stationen och centrala ledningen i Göteborg.

När den kan öppnas igen är ovisst.

Det råder delade meningar om vad det är som orsakat förtroendesprickan i Sjöräddningssällskapet.

Mikael Stålberg har varit frivillig sjöräddare i 26 år och tvingades sluta i början av sommaren, efter beslut från ledningen i Göteborg.

Han säger att det finns en osund tystnadskultur inom organisationen och att han aldrig fått något klart besked om vad han gjort för fel.

Han och de andra frivilliga i Hörvik skrev ett brev till styrelsen i våras och begärde att en medarbetarundersökning skulle göras bland både frivilliga och anställda i hela landet.

– Folk blir drabbade och anklagade och får inte säga vad de tycker, säger Mikael Stålberg.

Stängd av säkerhetsskäl

Emma Valham är kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet och har en helt annan bild av konflikten och säger att beslutet att stänga stationen har med säkerhet att göra.

– Vi måste tyvärr göra såhär för de nödställdas säkerhet och för medlemmarnas skull. En räddningsverksamhet bygger mycket på tillit och att det finns både kompetenser och tillit.

Enligt henne har det förekommit såväl personpåhopp som hot mot personer i organisationen, men hoppas att samtalen som förs med kvarvarande frivilliga sjöräddare ska leda till en nystart.

Hör Sjöräddningens kommentar i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Valham på Sjöräddningssällskapet berättar i klippet att de stängt räddningsstationen i Hörvik av säkerhetsskäl. Foto: Svenska Sjöräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.