Tidningen Båtlivs chefredaktör Lars-Åke Redéen i Karlskrona Stadsmarina. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Intresset för båtliv har fått rejäl ökning

Uppdaterad
Publicerad

Trots den stora osäkerhet som coronakrisen skapat är framtiden för båtmarknaden ovanligt god. När det är osäkert att köpa en resa till Medelhavet eller Paris hemestras det i stället i Sverige. Sommarstugor har fått en skjuts och likaså har båtmarknaden gynnats.

Det är något som chefredaktören på tidningen Båtliv kan bekräfta. Marknaden för begagnade båtar är het.

– Det finns i princip varken nya eller begagnade båtar kvar att köpa i Sverige. Det är rensat överallt, säger Lars-Åke Redéen.

”Positivt för alla typer av båtliv”

Det som är populärt just nu är öppna dagstursbåtar som passar för familj och vänner. Men även segelbåtar har fått ett uppsving, berättar Redéen.

– Det är miljövänligare många gånger. Egentligen tror jag att det här är positivt för alla typer av båtliv.

Ännu tomt i gästhamnarna

Även om det köps många båtar nu så är det fortfarande tomt på många av platserna i flera av Blekinges gästhamnar. Dock blir det färre utländska flaggor i år, men det är bara en tidsfråga innan bryggorna omringas av sommarens båtar, misstänker Lars-Åke Redéen.

– Om man tittar i vår gästhamn här i Karlskrona så är det ganska låg beläggning fortfarande, men antagligen kommer det igång i nästa vecka eller så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer