Länsstyrelsen i Blekinge har fått in rekordmånga ansökningar om bidrag för solceller. Foto: TT

Solcellsboom i Blekinge – så många har sökt bidrag

Publicerad

I år har länsstyrelsen fått in rekordmånga ansökningar om bidrag för solceller och solenergiexperten Lars Andrén har i veckan besökt Blekinge för att ge information till intresserade.

– Jag pratar om en folkrörelse, det är ett otroligt intresse för det här på alla nivåer, säger han.

I Blekinge har länsstyrelsen fram till och med augusti i år tagit emot 136 ansökningar om bidrag till solceller. Året innan tog de emot endast 28 ansökningar. Sedan de började ta emot ansökningar år 2009 har de fått ihop totalt 322 ansökningar. Therése Samuelsson, energi- och klimatrådgivare vid Karlskrona kommun, har märkt att intresset ökar.

Therése Samuelsson, energi- och klimatrådgivare vid Karlskrona kommun Foto: Privat

– När stödet ökade efter årsskiftet upplever jag att jag fått ännu fler samtal med frågor om solpaneler än förra året, säger hon.

Blomstrande marknad

Så nu har Lars Andrén besökt Karlskrona och Karlshamn för att tillgodose nyfikna med information om tekniken, vad man ska tänka på och hur marknaden ser ut i framtiden. Han var ordförande för branschorganisationen Svensk Solenergi mellan 1995 och 2015 och i dag reser han runt och föreläser om förnybar energi och framför allt solenergi. Han märker att marknaden för solenergi blomstrar.

– Investeringarna tar verkligen fart nu. Marknadstillväxten för 2018 beräknas landa på 100 procent i Sverige, berättar han.

Trots det är endast 0,2 procent av Sveriges elförbrukning producerad av solel, vilket kan jämföras med exempelvis Tyskland som år 2017 fick nästan åtta procent av sin elförsörjning från solceller.

Lars Andrén, föreläsare inom förnybar energi. Foto: Privat

– Vi skulle kunna ta en betydligt större andel av vår energiförsörjning från solen i Sverige än vad man kan föreställa sig. Tittar man långt fram skulle man kunna tänka sig 10-20 procent på elförsörjning och kanske upp till 30 procent i värmeförsörjning med hjälp av solfångare. Vi ska se solen som ett komplement till vind, vatten och biobränsle, säger Lars Andrén.

Blekinge satsar på solen

Blekinge har målet att år 2030 ska solenergi stå för fem procent av länets elförbrukning. I dag ligger länet på 0,2 procent. Målet är baserat utifrån de tak som finns i länet, som är potentiella solcellsbärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.