Foto: Kungahuset

Karlskronabo invände mot kungens beslut – backas av JO

Uppdaterad
Publicerad

En Karlskronabo invände mot kungens beslut att utse prinsessan Adrienne till hertiginna av Blekinge. Då meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att ärendet inte kunde rättsprövas. Nu kritiserar Justitieombudsmannen domstolen, för hur ärendet hanterades.

Det var förra våren som Karlskronabon begärde rättsprövning av kungens beslut att utse prinsessan Adrienne till hertiginna av Blekinge. Han menade att det var olagligt då kungens rätt att adla försvann med 1974 års regeringsform.

– Prinsessan Adrienne är dotter till en icke adlig man, och kungen kan knappast adla nya personer enligt nuvarande grundlag, skriver Karlskronabon i ett mail till SVT.

Högsta förvaltningsdomstolens kanslichef gav då beskedet till Karlskronabon att hans ärende inte var ett sådant som en enskild kan ansöka om. Då anmälde Karlskronabon det vidare till Justitieombudsmannen (JO).

– Istället för att få ansökan bedömd av Högsta förvaltningsdomstolens ledamöter, som lagen kräver, fick jag olika besked av kanslichefen, som hotade med att ignorera mina skrivelser om jag skrev mer i frågan. Jag kände mig därför nödgad att vända mig till JO.

Nu svarar JO med kritik mot domstolen, och menar att de hanterade mannens begäran på fel sätt. Enligt JO borde domstolen inte ha sett Karlskronabons ärende som en administrativ fråga. Om en ansökan enligt domstolen inte kan rättsprövas, ska den i så fall avvisas först efter en handläggning i domstolen, meddelar JO.

– Det återstår att se hur de hanterar frågan. Även om de bedömer ansökan lär de anse att de inte har möjlighet att ändra

kungens beslut, men då har de i vart fall prövat den frågan, skriver Karlskronabon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.