Foto: SVT / Privat

Islamiska föreningen i Karlskrona: Därför kan vi inte be digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Att genomföra böner digitalt under Ramadan är inte möjligt. Det skulle gå emot religionen, säger Abud Sleiman från Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona.

– Vi måste vara i samma rum.

Den muslimska fastemånaden Ramadan är nu igång och fler böner än vanligt ska enligt tradition genomföras. Men det som vanligtvis brukar samla hundratals personer i moskén begränsas nu till endast åtta under coronapandemin. Och några digitala lösningar går inte att genomföra.

– Det går inte att göra det på distans. Man måste vara i samma lokal för att göra samma bön, berättar Abud Sleiman från Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona.

Att man tvingas minimera antalet personer i moskén till åtta innebär en stor förändring, menar Abud Sleiman.

– Det är jättestor skillnad. Vi brukar vara flera hundra. Det är klart att man är orolig för pandemin, men vi har en stor lokal och när man då hör hur det är 150 personer i köpcentrum så känns det som att det blir lite dubbelmoral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.