It-attack mot kommunalt avfallsbolag – flera störningar

Uppdaterad
Publicerad

Västblekinge Miljö AB har drabbats av en it-attack. Verksamheten har just nu driftstörningar och räknar med att det dröjer flera dagar innan alla system är återställda.

Västblekinge Miljö AB, kommunala bolaget som samordnar avfallshanteringen i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström, har under helgen drabbats av en it-attack.

Attacken påverkar flera av verksamhetens system och anställda kommer inte åt e-post, fakturahantering eller kundadministration.

– I nuläget vet vi inte exakt när problemen kommer att vara åtgärdade, men vi räknar med att det tar några dagar, säger Susanna Strandberg, vd för Västblekinge Miljö AB.

Personuppgifter kan ha läckt

Avfallsbolaget har stängt ner alla servrar och påbörjat ett omfattande återställningsarbete. Det undersöks samtidigt om personuppgifter kan ha läckt i samband med it-attacken.

Återvinningscentralerna är öppna och sophämtningen sker som vanligt, men bolaget menar att vissa tömningar kan missas de kommande dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.