Spela klippet för att höra ambulanssjukvårdaren Toni Andersson berätta: Då skrek jag ”Vad i helvete har ni gjort med barnet!?” Foto: Privat/Veckans brott

Ambulanssjukvårdaren om Yara: ”Det värsta jag har sett”

Publicerad

Han har sett människor som kastat sig framför tåget. Offer för gängskjutningar. Men den 8-åriga flickan Yaras livlösa kropp är det värsta han sett. För första gången efter rättegången berättar ambulanssjukvårdaren Toni Andersson. Ikväll tas fallet upp i Veckans brott.

Strax före 22.00 den 30 april 2014 satt Toni Andersson och hans kollega på ambulansstationen i Karlskrona och drack kaffe. När larmet kom, visste de först inte vad som väntade dem utan trodde att ett barn hade fått astma, krupp eller satt något i halsen. När de kom fram till lägenheten möttes de av något helt annat. Flickan Yara, 8 år, låg död i soffan. Toni Andersson försökte ändå göra hjärt- lungräddning på henne.

– Det är ju så med barn. Man ger ju allt även när det är för sent, säger han.

”Vad i helvete har ni gjort med barnet!?”

Men det var när Toni Andersson knäppte upp hennes pyjamas för att sätta en nål som han fick se något som inte liknar något annat han sett, trots över 30 år inom ambulansen.

En syn som etsat sig fast på näthinnan: Yaras misshandlade kropp med massor av brännmärken från cigaretter över hela bröstkorgen och flera frakturer.

– Då skrek jag ”Vad i helvete har ni gjort med barnet!?”.

När Toni Andersson vittnade under rättegången i Blekinge tingsrätt 2015 brast hans röst och domstolen fick ta en paus.

– Jag har sett mycket i mina dagar men det här var det värsta, säger han.

Ett fall som skakade nationen

Polis tillkallades och först på plats var Andreas Glingfors och hans kollega. Då hade Yara burits ned till ambulansen och Andreas sökte Tonis blick för att få en snabb rapport om vad som hänt.

– Men han fick inte fram ett ord, utan bara skakade på huvudet, säger Andreas Glingfors, som inte längre jobbar kvar inom polisen.

I kvällens avsnitt av Veckans brott berättar de båda om fallet de aldrig glömmer. Ett fall som skakade nationen – och som kröp under huden även på de som i sina yrken är vana vid att hantera tragedier.

Se hela intervjun med Toni Andersson och Andreas Glingfors i kvällens Veckans brott, SVT1, kl 21.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer