Foto: Polisens förundersökning

Jägare sköt ihjäl två kor – döms för skadegörelse

Publicerad

Jägaren trodde att korna var vildsvin – då sköt han ihjäl dem i en beteshage. Nu döms den 59-årige mannen för skadegörelse, men frikänns för grovt jaktbrott och förseelse mot jaktlagen.

Det var i mitten av augusti förra året som mannen sköt mot två kor i en hage. Själv har han sagt att han trodde att det var vildsvin. Korna dog vid skjutningen och ett av betesdjuren var dessutom dräktigt.

I april åtalades mannen för grovt jaktbrott och förseelse mot jaktlagen. Nu har Blekinge tingsrätt meddelat domen – men friar mannen på dessa punkter.

Döms för skadegörelse

Mannen döms istället för skadegörelse. Anledningen till det är bland annat för att kor inte ingår i jaktlagen som gäller vilda djur och fåglar.

För skadegörelse döms han till dagsböter på totalt 2 000 kronor. Han ska också betala sammanlagt 32 000 kronor i skadestånd till djurägaren och försäkringsbolaget.

Jägaren har hela tiden förnekat brott och säger att han trodde det var vildsvin han sköt mot.

– Jag kommer överklaga eftersom min huvudman inte har haft något uppsåt att skjuta korna. Han var övertygad om att det var två vildsvin och är en mycket erfaren jägare, säger mannens försvarsadvokat Torgny Palm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.