Kimi Harju på Högavångsskolan i Olofström är mästarlig när det kommer till jägarvila. Foto: Konrad Olsson/SVT

Tonåringens mäktiga rekord – stod flera timmar i jägarvila

Uppdaterad
Publicerad

När skolkamraterna klarade att sitta i jägarvila under några minuter klarade Kimi Harju att sitta i över tre timmar. 15-åringen från Högavångsskolan i Olofström slog därmed ett imponerande rekord.

Fritidsledarna på Högavångsskolan brukar ordna olika utmaningar för eleverna där de får tävla mot varandra. Det kan vara att göra flest armhävningar eller att stå i den så kallade jägarvilan med benen i 90 graders vinkel.

De andra eleverna klarade några minuter som bäst men ingen var i närheten av Kimi Harju från 9C. Tiden rullade på och de andra kunde bara betrakta hans insats.

– Förra veckan hade vi vem som kunde göra flest armhävningar och det blev ett stort tryck. Vinnaren tog 96 stycken och sedan körde vi jägarvilan, säger fritidsledaren René Desaix.

”Spännande och kul”

Efter en tid började det sökas på internet vad ett eventuellt svenskt rekord kunde ligga på och den bästa tiden som hittades var en tioåring i Uppsala som stod i tre timmar och en sekund.

– De började söka efter det svenska rekordet och jag tänkte att jag kunde slå det. Jag var förvånad och det var spännande och kul, säger Kimi Harju.

Träningsvärk i benen

Han stod så pass länge att han fick fördriva tiden med att via en dator kolla på film. Till slut stod han i tre timmar, tre minuter och 28 sekunder.

– Det känns i benen med lite träningsvärk, eller ganska mycket träningsvärk, Jag har tränat mycket ben och tränar även hockey, berättar han.

Tiden kan jämföras med exempelvis Frida Hansdotters uppmärksammade insats i Mästarnas mästare. Den före detta slalomåkaren stod då 26 minuter i jägarvila i det populära programmet.

Världsrekordet ligger på närmare tolv timmar, en utmaning som Kimi Harju planerar att anta, enligt tidningen Sydöstran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.