Jakob Wolke är en av runt 120 personer i Blekinge som vaccinerar sig mot pollenallergi. Foto: SVT

Jakob, 17, en av allt fler som vaccinerar sig

Publicerad

När björken blommade som mest fick Jakob Wolke, 17 år, sådana besvär att han kunde somna på lektionerna, eller till och med när han gick på toaletten. Nu är han en av allt fler i länet som vaccinerar sig mot pollenallergi.

Det blir vanligare och vanligare att folk vaccinerar sig mot pollenallergi. I Blekinge går totalt omkring 120 personer igenom vaccinationsbehandlingen, och en av de är Jakob Wolke, som haft besvär så länge han kan minnas.

– Det kliar i ögonen, i näsan, man nyser och näsan rinner. Av den vanliga medicinen blir man så trött. Jag somnade på lektionerna och ibland kunde jag somna på toaletterna. Det var bara jobbigt, säger han.

Behandlingen tar mellan tre och fyra år, med regelbundna vaccinationer, att genomföra. Jakob är inne på sitt andra år och hoppas att det ska visa effekt.

– Förra våren var det fortfarande jobbigt, men jag hoppas att det är bättre denna säsongen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.