Foto: SVT

Jan-Åke, 72, drabbades av TBE: ”Fick lära mig gå igen”

Publicerad

För två år sedan insjuknade Aspöbon Jan-Åke Knutsson, 72 år, i TBE.

Efter flera dagar i koma och två månader på sjukhus återvände han hem i en rullstol – och kunde inte längre göra saker som tidigare varit självklara.

– Jag fick börja om från noll. Jag fick lära mig gå igen, säger han.

Det var för två år sedan som Jan-Åke Knutsson blev sjuk efter att han blivit biten av en fästing. En dag – kort efter att han blivit biten – slutade plötsligt kroppen att fungera.

– Jag minns inte mer än att jag kom till akuten. Resten har jag fått berättat för mig och läget var inte ljust, säger Jan-Åke Knutsson.

Hans symptom liknade en stroke, men efter ett ryggmärgsprov kunde läkarna konstatera att det var TBE han hade drabbats av. Efter åtta veckor på sjukhuset fick han komma hem för att fortsätta sin rehabilitering.

”Ett under att jag klarat mig”

I dag kan han gå promenader men har svårt att gå i trappor och i mörker. Han kan heller inte röra ena armen och blir tröttare än tidigare.

– Jag har klarat mig i alla fall. Sitta här i dag är strålande. Det är ett under egentligen att jag har klarat mig, för ingen trodde det säger Jan-Åke Knutsson.

Aspö är ett riskområde och Jan-Åke Knutsson hade påbörjat vaccinationsprogrammet men var inte fullt skyddad när olyckan var framme. I dag rekommenderar han alla att vaccinera sig.

– Vem jag än träffar så säger jag, gå och vaccinera er. För det är ett skydd, säger han.

Se mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.