JanAnders Palmqvist lämnar över makten

Publicerad

JanAnders Palmqvist (S) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Ronneby. De fyra borgerliga partierna tar över makten i Ronneby med stöd av Ronnebypartiet och eventuellt Miljöpartiet.

Det tog bara någon timmes förhandlande på måndagsmorgonen innan det stod klart att det 80-åriga S-styret av kommunen är över.

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har under den gångna mandatperioden regerat tillsammans med Socialdemokraterna, men när egen majoritet tillsammans med Ronnebypartiet och Miljöpartiet fanns inom räckhåll fanns det inga tvivel. En ny koalition tar makten och bryter det långa S-styret i kommunen.

Enligt uppgift till Blekingenytt stödjer Ronnebypartiet fyrklövern och dessutom har Miljöpartiet visat intresse. Miljöpartiet kommer i veckan att ha ett möte där de tar upp frågan.

Vid halv elva-tiden på måndagsförmiddagen meddelade JanAnders Palmqvist Blekingenytt att han bedömer att han saknar stöd för att fortsätta regera och tvingas därför avgå som kommunstyrelsens ordförande. Han passade också på att tacka sina valarbetare och väljare för stödet.

– Jag bedömer inte att det utifrån valresultatet finns förutsättningar för fortsatt socialdemokratiskt styre i Ronneby. Men ska sex partier nu ta över, lär det bli en dyr affär för Ronneby kommun, säger JanAnders Palmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer