Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Första gången Jette Hillevig såg 1800-talsvillan från Sundsvall var 2017. Nu är den hennes och har precis kommit på plats i Hällevik. Foto: Towe Olsson/SVT

Hennes husflytt har blivit en turistattraktion

Uppdaterad
Publicerad

Efter närmare en månads tid på havet och på lastbil på vägarna är Jette Hillevigs 1800-talsvilla från Sundsvall nu på plats i Hällevik.

Där har huset blivit en riktig turistmagnet.

Elstolpar har tagits ned, liksom träd och andra hinder som har dykt upp längs vägen. När 1800-talsvillan skulle flyttas fem kilometer från hamnen i Nogersund till Jette Hillevigs tomt i Hällevik tidigare i veckan var det inte en helt oproblematisk färd.

– Det har varit mycket hinder, men nu är huset här och det är en lättnad, säger Jette Hillevig som firade med en kopp kaffe när huset kom på plats i fredags kväll.

Har kostat två miljoner att flytta

Huset har tidigare stått i Sundsvall och när Sundsvalls kommun skulle sälja det kunde Jette Hillevig inte låta bli att slå till, trots att det stod 100 mil från hennes tomt i Hällevik.

Det har kostat två miljoner kronor att frakta – först havsvägen och sedan med lastbil.

Många är nyfikna på huset

Flytten har uppmärksammats i hela Sverige och numera är det en turistattraktion. Många stannar till på Stibyvägen, går in på tomten och studerar och fotograferar 1800-talsvillan.

Många är nyfikna på huset som har fraktats 100 mil, Figge Milton är en av dem. Foto: Towe Olsson/SVT

– I coronatider händer det inte så mycket och jag är fascinerad av folk som vågar, säger Figge Milton som är en av människorna som har kommit dit för att se huset.

Jette Hillevig ska nu renovera villan. Hon räknar med att kunna flytta in lagom till jul.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer