Johnny Martinsson från Karlshamn efterlyser sin vän via sociala medier. De träffades senast 1952. Foto: Towe Olsson/SVT

Han efterlyser sin kompis Putte – sågs senast 1952

Publicerad

Konstnären Johnny Martinsson från Karlshamn efterlyser nu sin vän Putte. Senast de sågs var sommaren 1952 då Putte försvann ut till sjöss när han skulle mönstra.

– Det vore häftigt att få veta vad som hände med Putte, säger 86-årige Johnny Martinsson.

De möttes för första gången på en biograf i Borås 1952. Efter filmens slut började de prata med varandra, Johnny Martinsson och Putte.

– Putte berättade om sina äventyr till sjöss och det var fruktansvärt spännande för mig att höra som tonåring, minns Johnny Martinsson som sedan många år tillbaka är Karlshamnsbo.

Deras vägar skiljdes åt efter en middag

Under sommaren 1952 frodades deras vänskap och snart blev de överens om att de skulle ut till sjöss. Drömmen tog dem till Göteborg där Putte så småningom fick jobb på ett fartyg.

– Samma dag som han mönstrade fick jag gå ombord och blev bjuden på mat av Putte, berättar Johnny Martinsson.

Det var sista gången de sågs. Men Johnny Martinsson har alltid undrat vad som hände med vännen. Nu efterlyser han honom via sociala medier.

”Jag vet inte ens om han lever”

– Jag vet inte ens vad Putte heter i efternamn, eller om han lever. Men jag vet att hans pappa var konstnär. Putte skulle också bli konstnär, säger Johnny Martinsson som har varit verksam som konstnär sedan 1963.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.