JSB med Pether Fredholm i spetsen har köpt Saltsjöbaden i Karlshamn

Saltsjöbaden rivs – ny ägare bygger hyresrätter med havsutsikt

Uppdaterad
Publicerad

Byggföretaget JSB tar över den gamla nöjesanläggningen Saltsjöbaden i Karlshamn. Nu ska det byggas hyresrätter och en restaurang.

Turerna kring Saltsjöbaden har de senaste åren varit många. Paret Ingvar och Katarina Backhamre var villigt att satsa 15 miljoner kronor på att bygga ett nytt Saltsjöbaden men krävde i gengäld exklusiv nyttjanderätt under resten av sitt liv.

Efter protester rann planerna dock ut i sanden och en ny ägare har nu klivit fram och köper fastigheten av stiftelsen Oscar Lundgrens Väggafonder, som har ägt byggnaden i många år.

Ny ägare är byggföretaget JSB som ska riva den befintliga anläggningen och bygga fyra huskroppar med tre till sex våningar.

– Vi ska bygga 40 hyresrätter och en restaurang, säger Peter Fredholm, vd på JSB.

Inflyttning om tre-fyra år

Nu ska detaljplanen för området ändras och om två år väntas spaden sättas i marken. 2023-2024 beräknas lägenheterna var redo för inflyttning.

Saltsjöbaden, som byggdes 1898, får stå kvar i sin nuvarande form tills det börjar byggas på området om ett par år.

Prislappen för satsningen är inte känd, men stiftelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S), poängterar att pengarna från försäljningen av fastigheten kommer att gå till att försköna Väggaområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer