Foto: SVT

Kallingebor känner sig mer otrygga – trots färre brott

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Kallinge är mer rädda för att utsättas för brott jämfört med tidigare trots att antalet brott har minskat. Det visar årets trygghetsmätning som gjorts i Ronneby kommun.

Årets trygghetsmätning som polisen gjort visar att Kallingebor upplever en större otrygghet jämfört med förra året.

– Det är flera indikationer som tyder på att det blivit sämre. Dels tycker man att kvinnor antastats, ungdomsgäng bråkar och man är generellt orolig över att utsättas för brott, säger Alexander Vujovic, kommunpolis.

Samtidigt visar undersökningen att färre personer har utsatts för brott.

– Väldigt få utsätts för brott men väldigt många är oroliga över att utsättas så kurvorna följer inte varandra. Det måste vi sätta oss ner och titta på vad det beror på, säger Alexander Vujovic.

I centrala Ronneby har det däremot blivit bättre och där har tryggheten ökat.

– Ronneby centrum har blivit mycket bättre. Vi har haft det som ett fokusområde och jobbat med ”hotspots” och haft en högre närvaro. Det var mycket problem för ett par år sedan ungdomsgäng som nu har försvunnit och kommunen har jobbat mycket med att göra stadskärnan mer attraktiv, säger Alexander Vujovic.

Trygghetsmätningen bygger på enkätsvar från cirka 1500 slumpvis utvalda invånare i åldrarna 16-85 år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer