Foto: SVT

Kampanj mot våld i hela Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje kvinna utsätts någon gång för våld av sin partner och i Ronneby har antalet kvinnor som sökt hjälp hos socialtjänsten ökat kraftigt det senaste året. Som en del i det länsomfattande projektet ”En vecka fri från våld” uppmärksammas detta nu genom en utställning.

Denna veckan genomför Blekinges kommuner och länsstyrelsen projektet ”En vecka fri från våld” och i Ronneby hölls den första programpunkten på måndagsförmiddagen. I stadshuset visas en utställning upp som främst fokuserar på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

– Det är ett jätteviktigt område att prata om. Vi har många som utsätts för våld och för oss är det viktigt att belysa att man inte är ensam och att det finns hjälp att få, säger Viktoria Jönsson, enhetschef Socialtjänsten Ronneby.

Viktoria Jönsson tror dock inte att ökningen av kvinnor som sökt hjälp hos socialtjänsten i Ronneby beror på att våldet i sig har ökat utan att fler vågar vända sig till socialtjänsten för att få hjälp.

”Vill att normen förändras”

Projektet ”En vecka fri från våld”  hålls i hela Sverige och samordnas i Blekinge av länsstyrelsen. Även ämnen som prostituition, våld mot äldre och hedersrelaterat våld uppmärksammas.

– Det här är ett samhällsproblem och vi vill nå ut till så många som möjligt. Allt från skolklasser till politiker och organisationer. Syftet är att göra att normen kring våldet förändras. Börjar man prata om det kan man börja jobba med det också, säger Emma Käll Carlander, samordnare länsstyrelsen Blekinge.

Mindre våld på skola

Ronneby har de senaste två åren varit projektstad för ett utbildningsprogram som heter Mentorer i Våldsprevention där elever i åttondeklass fått lära sig hur man kan gå från att vara en åskådare till att aktivt förhindra våldet på skolorna.

Trots att det inte har pågått särskilt länge menar Veronika Jönsson att man på Snäckebacksskolan redan sett en stor förbättring.

– Det kan handla om allt från knuffar i korridoren till sms eller våld som försigår i omklädningsrummet. Att våga säga nej att det här inte är okej, säger Veronika Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.