Louise Erixon (SD) Foto: TT

Sölvesborgs nej till nyanlända kan bli rättslig prövning

Uppdaterad
Publicerad

Om Samstyret i Sölvesborg säger nej till de nyanlända som föreslås placeras i kommunen, kan det bli en rättslig prövning om vilken lag som väger tyngst, bosättningslagen eller lagen om det kommunala självstyret.

Det är Migrationsverket som har fattat beslut om att placera totalt 44 personer i Blekinge, varav länsstyrelsen sedan har föreslagit fördelningen på Karlskrona och Sölvesborg, vilket P4 Blekinge berättade om under torsdagen.

Utmana bosättningslagen

Nu utreder Sölvesborgs kommun om lagen om det kommunala självstyret kan gå före lagen om bosättningen. Samstyret kommer att föra upp lagfrågan till fullmäktige nästa år, enligt BLT.

Kommunalrådet i Sölvesborg, Louise Erixon (SD) har tidigare i Aktuellts debatt uttalat sig om att kommunen vill utmana bosättningslagen och säga nej till ”påtvingade anvisningar”.

– Om vi får till ett beslut om förhållningssättet till bosättningslagen i annan riktning än nuvarande, så kan just det beslutet överklagas. Då får vi en rättslig prövning om vilken lag som väger tyngst, säger Louise Erixon till tidningen.

Rättslig prövning

Om en kommun kan vägra att följa en lag och säga nej till placeringar, är en fråga som Doris Nicht, länsstyrelsens avdelningschef för integrationsfrågor, inte kan svara på.

– Det vet jag ärligt talat inte, men skulle den situationen uppstå blir det troligen en fråga om c, säger Doris Nicht till tidningen.

Än kan Louise Erixon inte svara på om de kommer att säga nej till sin placering av nyanlända. Länsstyrelsen i Blekinge har aldrig ställts inför en situation där en kommun utmanar bosättningslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer