Fortsatt kökaos – kan bli rusning även till provisoriska pass

Uppdaterad
Publicerad

Oro finns nu att även trycket på provisoriska pass kan bli stort när väntetiderna till vanliga pass är rekordlång.

I Blekinge sträcker sig väntetiden för ett nytt pass ända till september. Samtidigt finns bara elva platser i landet som utfärdar tillfälliga pass.

– Väntetiderna vi har idag är inte acceptabla. Det förstår vi också. Men vi gör vårt yttersta för att kunna utöka antalet bokningsbara tider, säger Maria Lilley, gruppchef för passverksamheten i Karlskrona.

Coronapandemin beskrivs som anledningen till rusningen efter pass, då kön snabbt fylldes på i takt med att restriktionerna släppte.

Bara i Region Syd är det 200 000 personer som har pass som gått ut, men som inte förnyats under pandemin.

Elva platser i landet

Oro finns nu också för att även kön till att få ett provisoriskt pass kan bli lång, då detta endast utfärdas på elva platser i landet. I södra Sverige görs det i Malmö och i Karlskrona.

– Absolut kan det bli en rusning till dem också.

Den långa väntetiden gäller endast för att få en tid till att göra passet. Själva färdigställandet av passet när du väl fått en tid är fortfarande omkring sex dagar.

I klippet: Mer om kötiderna och vad som gäller för provisoriska pass

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.