Bland annat föreslås att Tingshusmotivet tas bort när Ronneby kommun behöver spara pengar. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Julgranar och planteringar kan försvinna i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Inga kommunala julgranar, färre blomsterplanteringar i Brunnsparken och den 30-åriga traditionen med Tingshusplanteringen skrotas. Det är några av förslagen som lagts fram för att kunna spara pengar i Ronneby kommun.

I mitten av september fick förvaltningen för teknik, fritid och kultur i uppdrag att utreda effekterna av att spara två procent av budgetramarna och ett besparingsförslag har nu presenterats för politikerna, det skriver Sydöstran.

Bland annat kan effekten bli att parkenheten slutar plantera ut kommunala julgranar på torgen och att antalet blomsterplanteringar i Brunnsparken och stadskärnan minskar. Man föreslår också att Tingshusmotivet, som planterats årligen sedan 1960-talet, tas bort.

– Det är lite tråkigt. Tingshusmotivet är så stort i hela parkförvaltningen. Det finns säkert andra grejer att spara in på än detta, säger Jerker Brorson, parkarbetare till SVT Nyheter Blekinge.

Fler förslag

Andra sparförslag som lagts fram är att se över regelverket för snöröjningen, att restaurangen, stugbyn och båttrafiken på Karön säljs till privat aktör och att restaurangen på äldreboendet Vidablick stängs.

– Det är sådana förslag som vi har jobbat fram och sen får politikerna uppdrag att sortera de här förslagen och hitta dem som de vill ha fram till beslut, säger Anders Karlsson, förvaltningschef teknik-, fritid- och kultur.

Anders Karlsson, förvaltningschef teknik-, fritid- och kultur har tagit fram besparingsförslagen. Foto: SVT/Erik Alfredsson

”Vill inte minska personalen”

Förvaltningschefen Anders Karlsson säger att beredningstiden för att ta fram besparingsförslagen varit kort och att det inte är troligt att politikerna driver igenom allt på listan.

Hur tror du att Ronnebyborna reagerar på dessa besparingsförslag?

– Jag förutsätter att Ronnebyinvånarna reagerar negativt på det men vi måste ställa det mot andra besparingsförslag.  Vi vill ju inte minska ner på personalen, säger Anders Karlsson.

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) säger till Sydöstran att han vill inte kommentera förslagen men säger att de ska börja bearbeta det material som de fått in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.