Barnboksförfattaren Emma Karinsdotter från Ronneby har mycket att tacka Ulf Nilsson för. Foto: salomonsson agency

Karinsdotter sörjer Ulf Nilsson: ”Fick mig att våga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha nåtts av beskedet att författaren Ulf Nilsson gått bort, sörjer nu Emma Karinsdotter och beskriver honom som en inspiration redan i tonåren – sedan den första skrivakursen han höll i Ronneby.

– Han visade mig att det var möjligt att bli författare, världen blev större med honom i stan, säger hon.

I tonåren fick Emma Karinsdotter från Ronneby möjligheten att ha den kände barnboksförfattaren Ulf Nilsson som sin lärare i flera skrivarkurser på högstadiet. Redan i ett tidigt skede fick han henne att tro att hon hade chansen att bli något inom skrivarvärlden.

– Det betyder jättemycket för mig. Han läste ens texter och trodde på oss. Han hade en förmåga att se detaljer i böcker, säger Emma Karinsdotter.

”Blev så ledsen”

Efter att ha vägletts av Ulf Nilsson vågade Emma Karinsdotter satsa på en karriär inom barnböcker och har i dag publicerat flera framgångsrika titlar. Hon träffade Ulf Nilsson flera gånger i vuxen ålder som författarkollega.

När hon fick beskedet om hans död av förlaget sent på onsdagskvällen, gick hon till bokhyllan och plockade fram hans böcker.

– Jag blev så ledsen, det kändes konstigt, för tidigt och fel, säger hon.

Hur minns du honom, hur var han som person?

– Jag upplevde honom som trygg, snäll, empatisk och uppmärksam.

Hör Emma Karinsdotter berätta mer om Ulf Nilsson i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.