Foto: SVT

Här får de ha uteserveringar året om: ”Väldigt positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan krögare i Karlshamn välja att ha öppet sina uteserveringar året om. Förhoppningen är att fler ska kunna besöka caféer och restauranger utan att öka smittspridningen av coronaviruset.

– Vi tycker det är jättebra. Det är väldigt positivt, säger Annica Wennberg, som arbetar som cafépersonal på ett konditori i Karlshamn.

Karlshamns kommun har ändrat sina riktlinjer vilket gör det möjligt att ansöka om uteserveringstillstånd för tolv månader i taget. På så sätt kan krögare välja att ha öppet sina uteserveringar året om.

– Vi vill se ett levande centum även vintertid. Och med den situationen som är nu med corona kan vi även se till att hjälpa med att minska smittspridningen, säger Nina Andersson, näringslivschef i Karlshamns kommun.

Kan kräva investeringar

Men för att restauranger och caféägare ska kunna ha öppet sina uteserveringar även under kallare tider kan det krävas det en del investeringar. Det kan handla om tak, värme och extra personal för att kunna bemanna även uteserveringen.

– Det är en del att kalkylera. Jag kan inte svara på rak arm om det blir en lönsam verksamhet för oss eller inte, säger Duoc Lu, krögare i Karlshamn.

Fler kommuner intresserade

I Olofströms kommun råder inga restriktioner utan där är det sedan tidigare fritt fram för krögare att välja om de vill ha uteserveringarna öppna året om eller inte. I Ronneby har krögare som vill i år kunnat förlänga sitt tillstånd för uteservering till den sista oktober och frågan kan komma att diskuteras igen. I både Karlskrona och Sölvesborg utreds frågan om öppna uteserveringar året om men än har inga beslut tagits.

Hör vad Karlshamnskrögare tycker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.