Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Ola Mattsson (S) oroas över intresset från ett företag att köpa Karlshamns fasta bredbandsnät och Ulf Olsson (M) utesluter inte affär till rätt pris. Foto: SVT

Karlshamns fibernät eftertraktat – kan säljas till privat IT-företag

Publicerad

Att det finns intresse från företag att köpa Karlshamns fibernät oroar oppositionen. De menar att en sådan försäljning är otänkbar av ekonomi- och säkerhetsskäl.

– Ingen bra affär, säger Per-Ola Mattsson (S).

– Till rätt pris kan allt vara till salu, svarar Ulf Olsson (M).

Representanter för IT-företaget GlobalConnect, som ägs av riskkapitalbolaget EQT, har träffat den politiska ledningen i Karlshamn och uttryckt sitt intresse för att köpa kommunens fibernät. Det oroar oppositionspartiet Socialdemokraterna.

– Vi har satsat stora pengar på fibernätet som då slängs i sjön, säger oppositionsrådet Per-Ola Mattsson (S).

Har kostat 441 miljoner kronor

441 miljoner kronor har bredbandsnätet hittills kostat. Enligt Per-Ola Mattsson använde kommunen intäkter från lagringen av de ryska rören i Karlshamns hamn, inför bygget av Nordstream 2, för att bidra till den dyrare fiberutbyggnaden på landsbygden och i skärgården.

Han hänvisar också till säkerhetspolitik och att en försäljning i förlängningen riskerar att Karlshamns fibernät hamnar hos företag från främmande makt.

– Samhällsviktig infrastruktur ska ägas av det offentliga av säkerhetsskäl, säger Per-Ola Mattsson.

”Rena spekulationer”

Det kommunala bolaget Karlshamn Energi äger fibernätet och företagets ordförande Ulf Olsson (M) svarar.

– I dagsläget finns det inget intresse från vår sida att sälja den här verksamheten, men till rätt pris kan allt vara till salu, säger han.

Vad säger du om kritiken att det skulle vara en dålig affär?

– Det är rena spekulationer. Varken oppositionen eller vi vet vad som skulle bli en eventuell köpeskilling.

Vad säger du om oppositionens farhåga att fibernätet efter en försäljning kan säljas vidare till företag från främmande makt?

– Vi kommer att göra en konsekvensanalys om en försäljning blir aktuell och då kommer den frågan att vara med. Jag tycker att de går händelserna i förväg, säger Ulf Olsson.

Intresse för Blekinges fibernät

SVT Nyheter har frågat övriga kommuner i Blekinge om det finns intresse från företag att köpa deras fasta bredbandsnät.

Ronneby: Flera företag är intresserade. Enligt Ronny Johannesson (M), ordförande för det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik, ska frågan utredas. Resultatet av utredningen ska visa om kommunen är bäst lämpad att äga fibernätet, eller om det är bättre att sälja.

Karlskrona, Olofström och Sölvesborg: Svarar att de inte fått förfrågan om att sälja sina fibernät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.