Thomas Svensson är socialchef i Karlshamn och menar att nedläggningen av Barnahus inte är någon besparing. Foto: Towe Olsson/SVT

Socialchefen: ”Det är omöjligt att driva Barnahus”

Publicerad

Karlshamns kommun lägger ner Barnahus, men kan inte ge några löften om att barnen inte kommer att drabbas av att Barnahus försvinner.

– Garantera kan vi aldrig göra, säger Karlshamns socialchef Thomas Svensson.

Barnahus, som Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamns kommun startade för tio år sedan för att utredningar om utsatta barn skulle göras på en och samma plats, läggs ner. Detta efter ett beslut i nämnden för arbete och välfärd i Karlshamn.

– Förutsättningarna för att driva det vidare är för dåliga. Ronneby och Olofström har dragit sig ur avtalet och dessutom har alla aktörer så som barnläkare och barnpsykologer inte varit med vid förhören och då försvinner förutsättningarna, menar Thomas Svensson.

Regionen: Barnahus behövs

Ledningen för barn- och ungdomskliniken samt barn- och ungdomspsykiatrin säger till SVT Nyheter Blekinge att de inte har deltagit i den mån de önskat. Anledningen är resursbrist.

– Men ett barnahus är viktigt och behövs, säger Magnus Ljungcrantz, verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken på Region Blekinge.

Kan inte ge några garantier

Den sista april i år läggs Barnahus ner, något som socialsekreterare i Sölvesborg och polisen protesterar mot.

– Min uppfattning är att detta inte fungerar, slår Thomas Svensson fast.

Kan du garantera att barnen framöver inte behöver berätta om sina trauman mer än en gång?

– Garantera kan vi aldrig göra, men vår strävan är att det inte ska vara så.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.