Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Gärdebring (M), som är kommunalråd i Karlshamn, om oppositionens kritik mot miljonrullningen på Östra Piren. Foto: SVT

Karlshamns kommunalråd om Östra Piren: ”Svårt att få pengarna tillbaka”

Publicerad

Förr kritiserade han byggets skenande kostnader – men när han tog över makten fortsatte han skjuta till pengar. Nu besvarar kommunalrådet i Karlshamn, Magnus Gärdebring (M), kritiken mot miljonrullningen på Östra Piren.

– Det är ett jättestort problem för Karlshamns skattebetalare, men svårt att få pengarna tillbaka, säger han.

Det kommer kritik från oppositionspartiet Liberalerna mot att Pirenprojektet nu är på väg att sluka en kvarts miljard kronor i skattepengar. Karlshamns majoritetsledare Magnus Gärdebring (M) håller med om att det är ett problem.

– Det är tråkigt att vi hamnat här, men även om det är en otroligt dålig affär måste vi göra det bästa av situationen, säger han.

Östra Piren i Karlshamn

Kritiserade tidigare kostnaderna

Under det förra socialdemokratiskt ledda styret kritiserade den dåvarande oppositionspolitikern Magnus Gärdebring pirenbyggets skenande kostnader och att projektet börjat sluka skattepengar.

Men efter att han tog över som kommunalråd efter valet 2022 har han fortsatt skjuta till skattepengar till Östra Piren, med motiveringen att det inte finns något annat alternativ.

Planerad försäljning

Ett sätt att hantera situationen, som han pekar på, är den planerade försäljningen av Östra Piren. Men nybygget är bara värderat till 297 miljoner kronor, det vill säga mindre än hälften av byggkostnaden på 612 miljoner kronor.

– Det är ingen positiv prognos för att få tillbaka pengarna. Men nu får vi använda den fina, men för dyra byggnaden, på bästa sätt för Karlshamns attraktionskraft, säger Magnus Gärdebring (M).

I klippet: Följt med till Östra Piren och hör Magnus Gärderbrings svar på kritiken mot miljonrullningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet