Den förbjudna kemikalien PFAS användes i släckskum och hamnade i dricksvattnet i Kallinge, där ett par tusen invånare har förhöjda halter i blodet. Foto: TT

Karlshamnsbor i PFAS-provtagning

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Karlshamn kommer att delta i en provtagningsomgång gällande PFAS, det giftiga ämne som hittats i dricksvattnet.

Arbets- och miljömedicin syd startar nu en ny provtagningsomgång gällande PFAS. Minst 200 Karlshamnsbor ska ingå, det skriver Blekinge läns tidning.

3.500 personer i Ronneby har testats sedan man upptäckte PFAS där och nu vill forskarna kunna jämföra hur kroppen påverkas av ämnet.

Vattenskandalen i Kallinge

– Nu behöver vi blodprover från personer som inte druckit det förorenade vattnet, säger Kristin Andersson. En sådan jämförelsegrupp är mycket viktig, säger Kristin Andersson, forskare och projektkoordinator, till Blekinge läns tidning.

– Karlshamn ligger tillräckligt nära Ronneby och levnadsförhållandena är så lika som möjligt, säger John Brantberg, toxikolog i projektet.

Försvaret har tagit på sig ansvaret för att den giftiga kemikalien hamnat i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet